A drónokat lelövik ugye?

( 1 db szavazat ) 

Kínában igen. Méghozzá akár két kilométeres távolságból is. A Kickstarteren eközben drónriasztóra is kalapoztak, mindeddig sikertelenül. - olvasható az itcafe.hu oldalán.

Új őrületről írt a PROHARDVER!, egy olyan kickstarteres projekt kapcsán, amelyben önálló repülésre és akár azonnali facebookos videófeltöltésre is alkalmas, ZANO névre hallgató drónok sorozatgyártására kalapoznak. Az okostelefonnal vezérelhető apró quadrocopter ráadásul a gyűrődést is jól bírja.

drónok

A hírhez kapcsolódó fórumban hamar felütötte a fejét a drónokkal kapcsolatos aggály, a Duracellm... két forrásra is hivatkozott, ezek tartalmáról számolunk be most röviden. Az egyik ugyanis szintén kickstarteres projekt, még júniusban írt róla a The Verge.

Azokat célozta a kampány, akik nem kívánnak maguk körül röpködő és akár kémkedő, videózó drónokat. A PDDS (Personal Drone Detection System) riaszt, ha nagyjából 15 méteres közelségben megközelített bennünket egy rádióvezérelt apró légi jármű. A célt egyébként nem sikerült elérni, összesen 20 támogatóval 1 435 dollárt kalapozott össze az APlus Mobile a 8 500 dolláros célkitűzéssel szemben.

Nem lett meg rá a pénz

Duracellm... másik hivatkozása sokkal megdöbbentőbb: arról számol be, hogy kínában sikeresen teszteltek olyan (uszkve) házi készítésű lézeres védelmi rendszert, amely kifejezetten alacsonyan repülő drónokat támad meg.

Az igazán elképesztő az, hogy 2 km-es körben, 500 méteres magasságig felderíti és 5 másodpercen belül meg is semmisíti a nem kívánatos repülő alkalmatosságokat. Fogalmazhatunk így, kijelentő módban, ugyanis az októberi tesztek során száz százalékos hatékonysággal mind a 30 ellene küldött drónt lelőtte. És tényleg csak négy feltételre van szükség:

  • - 500 méteres magasság alatt repüljön
  • - 2 kilométeren belülre kerüljön
  • - 50m/s alatti sebességgel haladjon
  • - 5 másodpercen keresztül folyamatos rálátás nyíljon

A szerkezet annyira mobil, hogy akár autóval is szállítható, mi több, akár autóra is szerelhető, ha az igények úgy kívánják. Mindezt a Kínai Tudományos Akadémia Műszaki Fizikai tanszékének munkatársai érték el, akik jelenleg azon dolgoznak, hogy ilyen, csak még erősebb és nagyobb hatótávolságú védelmi rendszert építsenek.

Őszintén reméljük, hogy a rendszereket nem kell majd élesben használni, hanem valamilyen ésszerű szabályozással (akár az adatvédelmi hivatal által tett javaslat szerinti regisztrálással) elejét lehetne venni annak, hogy egy-egy magas labda, vagy ügyesebb trambulinos veszélyben érezze magát.

Előző hónap Augusztus 2017 Következő hónap
H K Sz Cs P Szo V
week 31 1 2 3 4 5 6
week 32 7 8 9 10 11 12 13
week 33 14 15 16 17 18 19 20
week 34 21 22 23 24 25 26 27
week 35 28 29 30 31
Nincsenek események
Feliratkozás a SecurityMag hírlevelére:

Partnereink

Secutech kiállítás 2015 részletek

Secutech Kiállítás 

http://abibiometrics.com/
Alkalmazott Biometria Intézet
http://bgk.uni-obuda.hu/
Óbudai Egyetem
www.asmag.com
a&s Magazine online
http://www.dsalert.org/
DSA Magazine India
http://biztonsagtechnikaforum.hu/
Biztonságtechnika Fórum
http://www.ormester.hu
Őrmester NyRt.
 
 
CNS Digital Media Kft.
 
 
 
  • A világ legzöldebb adatközpontja a norvég fjordok szomszédságában
  • Milyen városokban fogunk élni 2020-ban?
  • Itt repül a kamera! - A legizgalmasabb drón kutatás-fejlesztési ötlet
  • Folyékony akkumulátorral tárolnák a napenergiát
  • ATM bekamerázása l'art pour l'art - Románia