20-szor annyit keres, aki pár ezer forintért vesz magának egy számítógépes vírust

( 3 db szavazat ) 

Hússzor akkora nyereséget sepernek be a kiberbűnözők, mint amennyibe támadásaik kerülnek – derül ki a Kaspersky Lab szakértői által összegyűjtött adatokból. A kutatás a leggyakrabban használt hackereszközök árát hasonlította össze a sikeres rosszindulatú műveletek során megszerezhető pénzösszegekkel. -írja a hvg.hu.

vírusokEgyáltalán nem okoz nehézséget manapság a rosszindulatú programok megvásárlása: ezek egyszerűen megtalálhatók a különféle hackerfórumokon, és viszonylagos olcsóságuk rendkívül vonzóvá teszik őket. A Kaspersky Lab vezető biztonsági szakértője, Alexander Gostev szerint az ezt az utat követő kiberbűnözőknek semmilyen szakértelemre sincs szükségük: egy meghatározott áron olyan azonnal használható csomaghoz jutnak, amellyel tetszés szerint indíthatnak támadásokat.

Például egy népszerű közösségi hálózat weboldalát utánzó adathalász oldal létrehozása és a forgalmat ide irányító spamterjesztő projekt elindítása jelenleg átlagosan 150 dollárba (azaz kb. 37 ezer forintba) kerül. Ha a kiberbűnözőknek sikerül 100 embert rászedniük, akár 2,4 millió forintot is kereshetnek a megszerzett bizalmas adatok eladásával. Az áldozatok pedig értékes kapcsolati információkat, valamint személyes fényképeket és üzeneteket vesztenek el.

Egy mobil trójai sokkal drágább: jelenleg átlagosan 246 ezer forintba kerül a malware megvásárlása és terjesztése, de természetesen a haszon is sokkal nagyobb. Egy okostelefon blokkolásának feloldásáért a támadók 25-50 ezer forint közötti összeget szoktak kérni.

Ugyanekkora összeget lehet kasszírozni egy titkosítást végző zsaroló program (ransomware) bevetésével, de ez kétszer akkora – félmillió forint körüli – „kezdeti befektetést” igényel. Az áldozatok veszteségei is nagyobbak lesznek, mivel az titkosítás feloldásáért kért váltságdíj minimális összege általában 25 ezer forint.

Az igazán nagy zsákmányra áhítozó csalók banki trójaiakat használnak, amelyekkel közvetlenül szerezhetnek pénzt. Miután 740 ezer forintnyi összeget költöttek a malware-re, a kihasználó kódra és a terjesztést végző spamküldő projektre, akár 18 millió forintot is összegereblyézhetnek. Ugyanakkor minden áldozatuk egyenként átlagosan 178 ezer forintot veszít.

Előző hónap Augusztus 2017 Következő hónap
H K Sz Cs P Szo V
week 31 1 2 3 4 5 6
week 32 7 8 9 10 11 12 13
week 33 14 15 16 17 18 19 20
week 34 21 22 23 24 25 26 27
week 35 28 29 30 31
Nincsenek események
Feliratkozás a SecurityMag hírlevelére:

Partnereink

Secutech kiállítás 2015 részletek

Secutech Kiállítás 

http://abibiometrics.com/
Alkalmazott Biometria Intézet
http://bgk.uni-obuda.hu/
Óbudai Egyetem
www.asmag.com
a&s Magazine online
http://www.dsalert.org/
DSA Magazine India
http://biztonsagtechnikaforum.hu/
Biztonságtechnika Fórum
http://www.ormester.hu
Őrmester NyRt.
 
 
CNS Digital Media Kft.
 
 
 
  • A világ legzöldebb adatközpontja a norvég fjordok szomszédságában
  • Milyen városokban fogunk élni 2020-ban?
  • Itt repül a kamera! - A legizgalmasabb drón kutatás-fejlesztési ötlet
  • Folyékony akkumulátorral tárolnák a napenergiát
  • ATM bekamerázása l'art pour l'art - Románia