Folyékony akkumulátorral tárolnák a napenergiát

( 2 db szavazat ) 

Egy olyan folyékony akkumulátort dolgoztak ki, amely a szél- és napenergia tárolásában segíthet.

A megújuló energiák – különösen a szél- és napenergia - esetében komoly problémát jelent, hogy az itt alkalmazott erőművek nem tekinthetők úgynevezett „base load” forrásnak, mivel az energiát eredetileg szolgáltató forrás nem üzemel a nap 24 órájában. Emiatt rengeteg megtermelt energia megy veszendőbe, és sokszor éppen a csúcsidőszakban nem járulnak hozzá az igények kielégítéséhez.

Energia folyékony tárolása

Ezt szem előtt tartva dolgoznak az MIT kutatói egy olyan folyékony akkumulátoron, amely a szilárd változatokhoz képest nagyobb méretekben is egyszerűbben és olcsóbban előállítható, alkalmazásával pedig lehetővé válna a szél- és naperőművek által megtermelt energia helyben történő tárolása, hogy azután azt a megfelelő időszakokban bocsássák a hálózat és ezzel a végfelhasználók rendelkezésére. Ezt eddig többnyire a háztartásokon belül, kisebb egységek segítségével oldották meg, ám a folyékony példányokkal elterjedhetne a központi, minden tekintetben jóval gazdaságosabb alkalmazási forma.

A csapat korábban már előállt egy prototípussal, amelynek belsejében magnézium és antimon volt megtalálható, most azonban kifejlesztettek egy második változatot, amelyben a lítium, az antimon, valamint az ólom hármasa kapott szerepet. Ez utóbbi előnye, hogy 700 helyett immár 450 Celsius-fokon is gond nélkül üzemel, a belsejében található forró katyvasz pedig kellően tartósnak bizonyult, legalábbis az eddig végrehajtott első hosszabb, 1800 órás töltési teszten. Ebből kiindulva azt jósolják, hogy ezen akkumulátorok 10 év alatt a napi rendszerességgel történő használat esetén is kapacitásuk alig 15 százalékát veszítenék csak el, ami mindenképpen biztató.

Természetesen a kereskedelmi forgalomba történő bevezetéshez további munkára lesz szükség, itt még nincs szó a végleges változat kidolgozásáról.

Előző hónap Augusztus 2017 Következő hónap
H K Sz Cs P Szo V
week 31 1 2 3 4 5 6
week 32 7 8 9 10 11 12 13
week 33 14 15 16 17 18 19 20
week 34 21 22 23 24 25 26 27
week 35 28 29 30 31
Nincsenek események
Feliratkozás a SecurityMag hírlevelére:

Partnereink

Secutech kiállítás 2015 részletek

Secutech Kiállítás 

http://abibiometrics.com/
Alkalmazott Biometria Intézet
http://bgk.uni-obuda.hu/
Óbudai Egyetem
www.asmag.com
a&s Magazine online
http://www.dsalert.org/
DSA Magazine India
http://biztonsagtechnikaforum.hu/
Biztonságtechnika Fórum
http://www.ormester.hu
Őrmester NyRt.
 
 
CNS Digital Media Kft.
 
 
 
  • A világ legzöldebb adatközpontja a norvég fjordok szomszédságában
  • Milyen városokban fogunk élni 2020-ban?
  • Itt repül a kamera! - A legizgalmasabb drón kutatás-fejlesztési ötlet
  • Folyékony akkumulátorral tárolnák a napenergiát
  • ATM bekamerázása l'art pour l'art - Románia