Balesetek tanulságai cégvezetőknek, telepítőknek

( 4 db szavazat ) 

Hosszú hallgatás után ismét megpróbálok, néhány tanulságos munkabaleset körülményeit ismertetve, segítséget nyújtani a Tisztelt Olvasó számára. Szándékom figyelmének felhívása, hogy elkerülhesse a munkavállalóit érő és családokat megnyomorító baleseteket és a vállalkozását ugyancsak súlyosan érintő munkavédelmi bírságot.

E rövid bevezető után vizsgáljunk meg két olyan megtörtént esetet, melyek megelőzhetők lettek volna az itt leírtak betartása, illetve betartatása esetén.

Bővebben...

Telepítés megkezdése előtti kötelező olvasmány II. rész: A paksi atomerőműben

( 16 db szavazat ) 

A következőkben egy nagyon speciális munkahelyet, a paksi Atomerőművet vizsgálom munkavédelmi szempontból. Magának a létesítménynek a veszélyességéről gondolom, nem kell meggyőznöm senkit. A legutóbbi sajnálatos Japán baleset következményeiről, és a csernobili katasztrófáról is bizonyosan sokat hallottak. Pontosan az ilyen és ehhez hasonló balesetek, illetve esetleges idegen behatolások ellen kell megvédeni ezeket az objektumokat és a benne tartózkodó személyeket. Itt kerülnek képbe a telepítők, akik ezeket a rendszereket kivitelezik. Természetesen itt is, mint azt a korábbiakban írtam minden esetben, és minden idegen kivitelezőnek részt kell vennie egy, a létesítmény speciális biztonsági intézkedéseit ismertető munkavédelmi oktatáson. Ugyanakkor azt is tudni kell, hogy a részvénytársaság területén munkát végző vállalkozások a munkavállalóik ismétlődő és a rendkívüli munkavédelmi oktatását és dokumentálását saját munkavédelmi szabályozásuk szerint végzik.

Bővebben...

Telepítés megkezdése előtti kötelező olvasmány

( 11 db szavazat ) 

A rendszeres olvasók biztosan emlékeznek még arra,  hogy egy korábbi írásomban említettem: minden olyan munkahelyen, ahol a telepítő kollegák megfordulnak, az ott előírt egyedi, különleges munkavédelmi szabályok rájuk éppen olyan módon vonatkoznak, mint a rendszeresen ott dolgozó munkavállalókra. A cikkben azt is tisztáztuk, hogy mielőtt a telepítési munkálatokat elkezdik, az ottani munkavédelmi megbízott, vagy az általa- hasonló jogosítványokkal rendelkező- kijelölt személy ezekből a speciális munkavédelmi szabályokból egy, az előírt módon dokumentált oktatást kell, hogy tartson.
A mostani értekezésben olyan tanácsokkal fogok szolgálni, és olyan szabályokat szeretnék megismertetni a telepítést végző, és a munkát irányító munkavállalókkal és munkaadókkal, amelyek reményeim szerint segítségükre lesznek abban, hogy egy, a praxisukban előforduló veszélyes munkahelyen milyen felszereléseket kell használniuk, és milyen különleges előírások betartására, betartatására kell felkészülniük.

Bővebben...

Tanulságos esetek a munkavédelmi szabályok semmibe vételéről

( 15 db szavazat ) 

Az előző cikksorozatban megismerhettek a kedves olvasók olyan fontos, a munkavédelemmel foglalkozó előírásokat, melyeket a munkavédelmi törvény is szabályoz, és amelyeknek ismerete mind a munkaadó, mind a munkavállaló kötelessége. Ebben az írásomban néhány olyan esetet szeretnék bemutatni, amelynek ugyan nem lettek komolyabb sérüléssel járó következményei, de az nem a munkáltató, illetve a munkavállaló szakértelmének és a munkavédelmi szabályok betartásának volt köszönhető.

Bővebben...

Gondolatok a munkavédelemről 4. rész

( 14 db szavazat ) 

Foglalkozás- egészségügy

A munkavégzés során az emberi szervezetében, ill. annak működésében elváltozások jöhetnek létre. A munkakörnyezetben egészségkárosító fizikai és /vagy kémiai ártalmak adódhatnak. Ezek a problémák a foglalkozás-egészségügy tárgykörébe tartoznak.
A foglalkozás-egészségügy a munkavédelem szerves része, amely a különféle munkakörök higiéniás követelményeit foglalja össze.

Foglalkozás-egészségügy tárgyköre

A különféle munkát végző ember és környezetének kölcsönhatása alapján a foglalkozás-egészségügy munkaélettani, munkalélektani és munkakörülményekre vonatkozó kérdésekkel foglalkozik. Ezen belül csak néhány, megítélésem szerint fontos, területtel foglalkozom. Melyek ezek?

Bővebben...

Gondolatok a munkavédelemről 3. rész

( 11 db szavazat ) 

Az előzőekben megismerkedtünk a munkavédelem fogalmával, olyan tényezőkkel, amelyekkel a munkavédelemnek foglalkoznia kell, a megelőzés fontosságával, a veszélyforrásokkal, és a baleset fogalmával. A munkavédelemmel foglalkozó írás következő részében szeretném önökkel megismertetni egy baleset bekövetkezésének folyamatát, a kivizsgálás jelentőségét, és a biztonságos munkahely megteremtésének fontosságát.

Hogyan történik a baleset?
 
A baleset bekövetkezése mindig egy folyamat eredménye. A folyamatot a veszélyforrás vagy más okok indítják el. Az ok rendszerint a veszélyforrás megléte, ill. kialakulása. Amíg a baleset bekövetkezésének lehetősége időben bármikor fennáll, azt egy kiváltó ok, az ún. közvetlen ok bármikor előidézheti. A folyamat ugyan megállítható, de csak akkor, ha a veszélyforrást megszüntetjük.

Bővebben...

Gondolatok a munkavédelemről 2. rész

( 8 db szavazat ) 

Előző cikkemet a munkavédelem feladatainak részletezésével fogom folytatom, hogy átláthatóbb legyen a célok és funkciók okainak és okozatainak halmaza.

1. Meg kell határozni a követelményeket, a követelmények kielégítésének ellenőrzését és az ellenőrzés módját. Ehhez jogi és igazgatási szabályok kellenek

A munkavédelmi jogszabályok (törvények, rendeletek, határozatok, utasítások stb.) általában jogi meghatározásokat, hatásköröket, követelményeket tartalmaznak. Kiemelten kezelik azokat a szabályzatokat, amelyek bizonyos tevékenységek (pl. anyagmozgatás) munkavédelmi szabályait írják elő. A szabványok a konkrét, betartandó (normatív) értékeket rögzítik. Ide tartoznak a munkavédelem irányítási és ellenőrzési feladatai is.

Bővebben...

Gondolatok a munkavédelemről 1. rész

( 7 db szavazat ) 

 

Korábbi írásaimban a konkrét, munkavédelmet érintő kérdések tárgyalásával foglalkoztam. Ebben a mostani cikkben magáról a munkavédelemről írok, mely véleményem szerint nagyban segíti az eligazodást ebben a cseppet sem egyszerű kérdéskörben. Nézzük meg először, hogy mivel is foglalkozik maga a munkavédelem! Melyek azok a tényezők, amelyek miatt szabályozni kellett ezt a tevékenységet?

Bővebben...

Veszélyes üzem az elektromosság

( 11 db szavazat ) 

Mint mindenütt a modern világban, az élet egész területén, úgy a biztonságtechnikában is nagy jelentősége van az elektromosságnak. Gondoljunk csak bele, miként tudnánk működtetni azokat a berendezéseket, melyeket a megrendelők óhaja szerint telepítünk a kívánt helyre elektromos áram nélkül. Beléptetőrendszereket, kamerákat, riasztókat vagy egyéb berendezéseket említve, mindegyik működtetése elektromos árammal történik, legyen az gyenge, vagy erősáramú. A munkavégzés során sokszor nem is gondolunk arra, milyen veszélyeket rejt magában ez a nélkülözhetetlen energia. Természetesen ezeknek a veszélyeknek is megvannak a munkavédelemben biztosított egyéni, telepített, beépített védőfelszerelései, melyeket bizony a munkáltató köteles a feladatot végrehajtó munkavállalóknak biztosítani.
Melyek azok a veszélyek, amelyek minden elektromossággal foglalkozó munkavállalót fenyegetnek? Milyen élettani hatásokkal kell szembenéznie annak, akit esetlegesen áramütés ér?

Bővebben...

Hogyan szállítsunk biztonságosan? 2. rész - Gépesítve

( 9 db szavazat ) 

Két részes cikksorozatunk második részében először néhány szót szólnék a gépi anyagmozgatásról. Első és legfontosabb szabály, hogy az anyagmozgató gépeket csak az arra kiképzett, az adott típusból vizsgával/bizonyítvánnyal rendelkező, 18. életévét betöltött személy kezelheti. Tudott dolog, hogy ezek a berendezések is komoly balesetveszélyt rejtenek magukban, ezért, ha olyan személyeket bíznak meg azzal a feladattal, hogy az anyagmozgató gépeket akár csak ideiglenesen is ki kell szolgálniuk, rendkívüli balesetvédelmi oktatást kell számukra tartani.

Bővebben...

Előző hónap Augusztus 2017 Következő hónap
H K Sz Cs P Szo V
week 31 1 2 3 4 5 6
week 32 7 8 9 10 11 12 13
week 33 14 15 16 17 18 19 20
week 34 21 22 23 24 25 26 27
week 35 28 29 30 31
Nincsenek események
Feliratkozás a SecurityMag hírlevelére:

Partnereink

Secutech kiállítás 2015 részletek

Secutech Kiállítás 

http://abibiometrics.com/
Alkalmazott Biometria Intézet
http://bgk.uni-obuda.hu/
Óbudai Egyetem
www.asmag.com
a&s Magazine online
http://www.dsalert.org/
DSA Magazine India
http://biztonsagtechnikaforum.hu/
Biztonságtechnika Fórum
http://www.ormester.hu
Őrmester NyRt.
 
 
CNS Digital Media Kft.
 
 
 
  • A világ legzöldebb adatközpontja a norvég fjordok szomszédságában
  • Milyen városokban fogunk élni 2020-ban?
  • Itt repül a kamera! - A legizgalmasabb drón kutatás-fejlesztési ötlet
  • Folyékony akkumulátorral tárolnák a napenergiát
  • ATM bekamerázása l'art pour l'art - Románia