Repterek védelmi technológiái

( 11 db szavazat ) 

Napjainkban a légi közlekedést fenyegető veszélyek egyre szaporodnak. A hatóságok egyre komplexebb és kidolgozottabb bűncselekmények terveit derítik fel. Az amerikai Transportation Security Administration (Közlekedésbiztonsági Hatóság, TSA) ezért egyre innovatívabb technológiák használatát támogatja, mind a megelőzés, mind a felderítés során.

Az érvényben lévő stratégia nem csupán az összes kézi és feladott poggyász átvilágításából áll. Magában foglalja a hírszerzési információk elemzését és azok alapján a rendelkezésre álló emberi és technikai erőforrások optimális elosztását a repterek, a metrók, a kikötők és a vasutak között. Kiterjed a reptéri utasok és dolgozók rendszeres összevetésére a gyanús személyek listájával, továbbá biometrikus ellenőrzésre, amely az illetéktelen személyek belépését gátolja a kikötőkben.

A technikai kelléktár sokat fejlődött az utóbbi években. Mindenkinek ismerős a fémdetektor kapu, amely továbbra is fontos szerepet tölt be az ellenőrzés során. A TSA ezen felül azonban egy sor új, esetleg szokatlan átvilágítási technikát honosított meg az USA repterein, mint az

 • • Elektronikus Beszállókártya (Paperless Boarding Pass), egyelőre pilot programként
 • • Biometrikus azonosítók
 • • Folyadékszkennerek
 • • Robbanóanyag szkennerek
 • • Robbanóanyag maradványok azonosítása, az utasok kezének vagy poggyászának gépi ellenőrzésével
 • • Ügynökök ellenőrző tesztelése munkavégzés közben (Threat Image Projection, TIP)
 • • Új képalkotó technológiák alkalmazása

Bővebben...

Kerítésvédelem III. Nem látni de felfedezni! – Hőkamerák

( 11 db szavazat ) 

Kerítésvédelem hőkamerák

Nem látni…

A címmel kapcsolatban megint legalább két okom van, hogy miért is adtam a hőkamerák kerítésvédelem szempontjából történő áttekintésének.

Régi ökölszabályként tanítottam mindig is, a még nálam is tájékozatlanabbaknak, hogy a kamera akkor lát Téged, ha Te is látod a kamerát. Ez nem rejtett kivitelű kamerák esetében még nagyobb zoom értékű dómkamerák és éjjel egy infrasugárzóval ellátott kamera diszkrét vöröses parázslására is igaz. De nem igaz a legtöbb hőkamerára. A legfőbb ok az igen nagy fókusz értékek, ezek általában 35mm, 50mm, 100mm körül mozognak. És már az is nagy szó volt néhány éve, mikor már lehetett e három érték közül választani. Ma ehhez képest el vagyunk kényeztetve: PTZ fejek, zoomolható optikák… hogy milyen áron, arról kissé később.
A többi indokom? Egy kép többet mond ezer szónál, egy filmet meg el sem kezdenék mesélni. Inkább ajánlom az alábbi linkeket, és ismételten megköszönném minden gyártónak a youtube-ra feltöltött videókat!

Bővebben...

Kerítésvédelem II.: Csillagháború, azaz mire jó a lézer?

( 22 db szavazat ) 

Miért éppen csillagháború? Hirtelen két okom is lenne rá!

Életem első találkozása a lézerrel -vélhetően korosztályom más tagjaival együtt- a Csillagok Háborúja IV. rész, „Egy új remény” 1984. decemberi Magyar televíziós bemutatója volt. A film úgy vélem, mély nyomokat hagyott nemcsak bennem, de sok-sok millió más sci-fi rajongóban és nem rajongóban egyaránt.
A másik okom egy évvel előrébb datálódik, bár ez akkoriban kevésbé volt érdeklődési köröm középpontjában: Ronald Reagen 1983-ban ismertette, a „Strategic Defense Initiative” programot, amit többnyire csak csillagháborús tervként emlegettek, illetve amivel meggyőzően riogattak minket akkoriban.

Bővebben...

Kerítésvédelem – Perimeter protection bevezető

( 24 db szavazat ) 

A terület manapság nincs éppen a középpontban, évente talán egy tucat alkalommal lehet ilyen projekttel találkozni, és ezek közül is a legritkább esetben szerepel egy kerítésvédelmi rendszer önállóan. Ezért is került a címbe a magyar fordításra sajnos alkalmatlan angol kifejezés, ami lehetőséget nyújt egy kicsit szélesebb körben taglalni a témát. Ezzel a rovat nem titkolt célja alternatív lehetőségek felkutatása és bemutatása, a hagyományos és jól bevált rendszerek áttekintése mellett.

Bővebben...

Se nem fekete, se nem fehér - Vörös

( 20 db szavazat ) 

2010. október 4. óta a magyar média folyamatosan közvetít a Kolontáron és Devecseren pusztító vörösiszap tragédiáról, a világ legnagyobb ilyen típusú katasztrófájáról. Amikor az ember követi a frissülő híreket, amelyek egyrészről szólnak a felelős kereséséről, a múltbeli hibákról, a vörösiszap miben létéről, másrészről és ritkábban a jövőbeli megoldási lehetőségekről, akkor fokozatosan, egyre elmélyültebben gondol bele, hogy milyen lehetett mindez az ott élők számára?

Bővebben...

A felbecsülhetetlen biztonsága– Múzeumok vagyonvédelme

( 21 db szavazat ) 

2004-ben álarcos támadók sokkolt - művészet iránt érdeklődő - látogatók szeme láttára rabolták el az oslói Munch Múzeumból a „Sikoly” és a „Madonna” című alkotásokat. Az eset eredményeképpen a múzeum majdnem egy éven át zárva tartotta kapuit, hogy felújítsa biztonságtechnikai és vagyonvédelmi rendszerét.

Felbecsülhetetlen értékű tárgyak védelme súlyos gyakorlati kérdés a nagyközönség részére nyitott múzeumok és galériák számára, hiszen a biztonsági vezetők ambivalens problémával szembesülnek: emberek millióinak megmutatni, de biztonságban tudni.
Míg magángyűjtők megtehetik, hogy kulturális gyűjteményeiket saját páncéltermeikben tartsák elzárva a kultúrát vágyó emberek elől, mitöbb teljes titokban tarthatják az alkotások helyét vagy akár a birtoklás tényét is, addig a múzeumok küldetése, felelőssége ellentétes filozófiát és cselekvési mintát igényel.
 

Bővebben...

Előző hónap Augusztus 2017 Következő hónap
H K Sz Cs P Szo V
week 31 1 2 3 4 5 6
week 32 7 8 9 10 11 12 13
week 33 14 15 16 17 18 19 20
week 34 21 22 23 24 25 26 27
week 35 28 29 30 31
Nincsenek események
Feliratkozás a SecurityMag hírlevelére:

Partnereink

Secutech kiállítás 2015 részletek

Secutech Kiállítás 

http://abibiometrics.com/
Alkalmazott Biometria Intézet
http://bgk.uni-obuda.hu/
Óbudai Egyetem
www.asmag.com
a&s Magazine online
http://www.dsalert.org/
DSA Magazine India
http://biztonsagtechnikaforum.hu/
Biztonságtechnika Fórum
http://www.ormester.hu
Őrmester NyRt.
 
 
CNS Digital Media Kft.
 
 
 
 • A világ legzöldebb adatközpontja a norvég fjordok szomszédságában
 • Milyen városokban fogunk élni 2020-ban?
 • Itt repül a kamera! - A legizgalmasabb drón kutatás-fejlesztési ötlet
 • Folyékony akkumulátorral tárolnák a napenergiát
 • ATM bekamerázása l'art pour l'art - Románia