Az 5 legmérvadóbb biztonsági innováció 2014-ben

Category SzakVélemény Published on: 2014-11-05
Az 5 legmérvadóbb biztonsági innováció 2014-ben Ugyan az alábbi technikai áttörések fejlesztése nem 2014-ben kezdődött, de az idén érték el a nagy nyilvánosság platformját. Az alábbiakban azt az öt fejlesztést listázzuk, amelyek szerintük a legérdekesebbek, a legtöbb potenciált hordozzák...

Tesztek

Previous Next
Full HD
A cím magyarázatához idéznem kellene Fekete István "Valódi" c. novelláját, ami szentségtörés...  Read more
Kamerateszt: AirLive POE-280HD
A hálózati és kommunikációs eszközeiről világszerte ismert tajvani AirLive márkanév alatt...  Read more
Axis P3344-VE
Kétségtelen, hódít a HD. Forgalmazói állítások szerint, még nálunk, a költségérzékenynek...  Read more
Középmini IP CCTV - Axis M1113
Az Axis M1113-t egy teljesen új kategóriaként definiálható család tagja. Ez a család lehetne ...  Read more
Mindig az az integráció: IP kaputelefon teszt - 2N® Helios IP Vario
A 2N® egy Csehországban alapított vállalkozás, amely mára már világméretű gyártó vállalattá...  Read more
IP CCTV törpeerőmű: Axis M1031W
Sokan vádoltak meg azzal, hogy elfogult vagyok az Axis termékeivel szemben. Az ő kedvükért szeretném...  Read more
Az Intellio Video System 2 működése, tesztje
A tesztrendszer következő elemeit az Intellio Technologies Zrt. biztosította számunkra: • ...  Read more
Leteszteltük! Arecont AV5115 5MP Megavideo Compact series kamera
Az Arecont Vision kameráira eddig sem lehetett igazán sok rosszat mondani, inkább csak a kezelőfelület...  Read more
Csőbehúzott kamera, csőbehúzott betörők
  A profi betörők, bankrablók tökéletesen tisztában vannak azzal, hogy az áruházban, bankokban,...  Read more
Identivision ICR-E42 és ICR-163 DVR-ek
A külső megjelenésüket egy mondatban kellene összefoglalnom, akkor azt mondanám, hogy: csak ...  Read more
Híd fény és árnyék között: WDR kamerák
Mostanában sokat kínlódtam neves gyártók megapixeles kameráival. Valahogy megtaláltak azok az...  Read more
Leteszteltük! LetUgo gépjármű beléptető rendszer: kicsi a bors, de erős!
A LetUgo a piacon nemrég megjelent komplett gépjármű beléptető rendszer, amelynek megalkotója...  Read more

Az 5 leggyakoribb hiba beléptető rendszerek esetén

( 12 db szavazat ) 

A beléptető rendszerek már a héjvédelem szintjén kiveszik részüket, hogy életünket és értékeinket biztonságban tartsák, de néha olyan hibák tátongnak telepítésük, szervezésük vagy kezelésük terén, amelyek a védeni hivatott ajtókat tárva-nyitva hagyják a bűncselekmények és egyéb katasztrófák előtt.

Melyek ezek a hétköznapinak tűnő, ám húsba vágó mulasztások és hogyan kerülhetjük el őket? A következőkben az ipvm.com segítségével elemezzük ki a témát.

Beléptető rendszerek

Top 5

Kevés annyira komplex rendszerfajta létezik, mint a beléptető rendszerek. Megszámlálhatatlan mozgó részegység mellett, potenciáls felhasználók sokasága ad lehetőséget végtelen számú negatív kimenetel bekövetkezésére. Mindezek ellenére általánosan elmondható, hogy a leggyakoribb mulasztásokat könnyű azonosítani, illetve kiküszöbölni, elkerülni.

Ezek közül az 5 leggyakoribb hiba közé a következőket soroljuk:

Bővebben...

WLAN hálózatok biztonsága

( 10 db szavazat ) 

Egyetemi tanulmányaim során a social engineeringgel kezdtem el foglalkozni számottevően. Ez a kifejezés az emberek átverésén keresztül történő információszerzést foglalja magában. A támadási forma a biztonsági rendszerek leggyengébb pontját, a humán faktort használja ki. Eszköze például az (ipari) kémeknek, hackereknek. Természetesen a rabló-pandúr harc másik oldalának is tisztában kell lenni a „fegyverek” tárházával, ezért egy social engineering biztonsági auditot hajtottunk végre kollégámmal, hogy megfigyeljük, miként működnek ezek a technikák.

Az audit után sem éreztem azonban, hogy abba kellene hagynom a téma kutatását, hiszen nagyon közel áll hozzám. Ezen a vonalon szerettem volna továbbhaladni, így felkutattam a lehetőségeimet. Mivel a Social Engineering az etikus hackerek egyik eszköze, így kerestem olyan helyet, ahol többet tudhatok meg a szakmáról. Jelenleg Norvégiában, egy információbiztonsági cég, név szerint Encripto AS, mentorprogramjában tevékenykedem, ahol a vezeték nélküli (WLAN) hálózatok biztonságával foglalkozom ezekben a hónapokban.

WLAN hálózatok biztonsága

A vezeték nélküli hálózatok biztonságának aktualitása, azt gondolom, egyértelmű. Jelenleg az információs társadalomban rengeteg eszköz kommunikál ilyen formán. Laptopok, okostelefonok, tabletek és még csak a leggyakoribbakat említettem. Ezek a minden nap használt eszközök olyan információkat tartalmaznak, melyekkel könnyű visszaélni.

Az emberek nagy része, sajnos nincs tisztában, milyen veszélyei vannak ennek a technológiának. A „szakemberek” néhány titkosítást kivéve gyakorlatilag már mindet feltörték. Csupán pénz, idő és energia, ami gátat szab a hackereknek. Ezek a tényezők természetesen nem elhanyagolhatók, ám az egyszerű felhasználót sokszor nem érdeklik a biztonsági problémák, így nyílt utat adnak a rosszakaróknak. Nekünk, (leendő) biztonsági szakembereknek, alapvető célunk, hogy a mindennapok egyszerű emberétől kezdve, a hivatalos személyeken keresztül, akár a hadsereg biztonságát is biztosítsuk.

Az emberek érdektelensége leginkább abból fakad, hogy nem értik, hogy működik ez a rendszer. A kommunikáció gyakorlatilag láthatatlan. Miért védenénk olyan dolgot, amit nem tudunk érzékelni? Sajnos helytelen ez a felfogás, ám mégis sokan így gondolkoznak.

Jelen tanulmányomban szeretném kézzelfoghatóvá tenni a vezeték nélküli kommunikációt, majd rávilágítani a gyenge pontjaira, veszélyeire, végül védekezési javaslatokat tenni.

Bővebben...

Középületek evakuálásának matematikája

( 11 db szavazat ) 

Aktuális probléma, különösen napjainkban, amikor egyre nagyobb méretű középületeket, irodaépületeket, bevásárló központokat építenek, amelyek népszerűsége fokozódik, hogy egy vészhelyzet, tűzeset, vagy bármiféle egyéb pánikhelyzet kapcsán, hogyan tudnak az épületekben tartózkodó személyek a lehető legrövidebb idő alatt az érintett épületet elhagyni. Az optimalizálás kérdésének számos vetülete van. A szakirodalomban olvashatunk a tömegek mozgásának dinamikájáról, sebességéről és ezek „népsűrűségtől” való függéséről, arról, hogy hogyan mozognak az emberek a közlekedő folyosókon illetve a kijáratoknál. Ez a kérdéskör nagyon fontos, de úgy véljük nem elégséges. Ezeket a vizsgálatokat ki kell egészíteni azzal, hogy a személyek, csoportok mozgását egy vészhelyzet esetén irányítani is kell, segíteni őket a legjobb döntés meghozatalában. Ebben a cikkben a probléma megoldásához vezető matematikába biztosítunk betekintést.

Képforrás: octogon.hu

Bővebben...

A 960H videó megfigyelés - Aranykéményes gőzmozdony?

( 13 db szavazat ) 

Előre vagy hátra?Mi is az a 960H?

Az elmúlt években az analóg rendszereket lassan leváltó IP technológiának rövid időn belül új kihívói születtek. Ennek egyike volt a már ismertetett HDcctv, a másik az analóg rendszerek jogfolytonosaként bejelentkezett 960H technológia. Honnan jött, milyen jövője van, az alábbiakban ezt szeretném megvizsgálni.

A 960H valójában egy, a SONY által 2009-ben kifejlesztett CCD szenzor neve, amely puritán módon az egy vízszintes sor mentén elhelyezkedő effektív pixelek számáról kapta a nevét. A fejlesztés nyilvánvaló célja az analóg video technológia képfelbontásának növelése volt a fizikailag lehetséges maximumig, de a PAL és NTSC szabvány korlátain belül. Az így felkínált megoldás megőrzi az analóg rendszerek olcsóságát, megszokott tulajdonságait, stabilitását, megél annak infrastruktúrájában és oda-vissza kompatibilis maradt a korábbi telepítésű rendszerelemekkel, a felbontás mintegy 30%-os növekedése mellett.

Bővebben...

HDcctv, a harmadik út, A-tól Z-ig

( 12 db szavazat ) 

A Full HD (1920x1080 pixel), vagy az ezt meghaladó felbontás, napjaink elvárása a videotechnikai megfigyelő rendszerekben. Ennek oka, egyrészt a kereskedelmi televíziózásban is megszokott képminőség és oldalarány átvétele, másrészt a videorendszerek által közvetített és rögzített képek információtartalmának növelése. A felbontás növelése azonban kétélű fegyver, hiszen a definiáltság növekedésével együtt nő a képek fájlmérete, következésképpen a sávszélesség és a háttértár kapacitás igény is.

Az utóbbi időkben az adathordozók kapacitásának ugrásszerű növekedése gazdasági kérdéssé szelídíti a háttértár igényt, amellyel egyensúlyt tarthat az adott terület lefedéséhez szükséges kameraszám csökkenése, a nagyobb felbontás miatt.

A Full HD felbontás elérése kétféle úton lehetséges: TCP/IP protokoll alatt futó hálózatos vagy HDcctv rendszerekkel. Előbbiek lépéselőnyben vannak, hiszen az analóg rendszerek leváltása, lassan egy évtizede, velük kezdődött meg, míg az utóbbiak 2009. tájékán kerültek a stúdiók világából a köztudatba.

Bővebben...

SecurityMag Év Tézise 2012 - Kritikus infrastruktúra biztonsági rendszerének interaktív kezelőfelülete

( 14 db szavazat ) 

2012 során került átadásra a SecurityMag első Év Tézise díj. A pályázaton azok a diplomamunkák és szakdolgozatok vettek részt, amelyeket az Óbudai Egyetem Biztonságtechnikai Mérnöki Karának vezetői arra érdemesre tartottak, majd a győztes munkát a SecurityMag szerkesztősége a legjobb tíz közül, az alábbi szempontok szerint választotta ki: a témaválasztás időszerűsége, a tartalom műszaki-technológiai hasznossága és minősége, illetve újszerű gondolat vagy egy téma eredeti megközelítése, olvasmányos stílus.

A díjjal járó pénzjutalmat és előfizetést Bocsi Attilának, Kritikus infrastruktúra biztonsági rendszerének interaktív kezelőfelülete című munkájáért ítélte a bíráló bizottság.Critical Infrastructure

„A tézis során egy olyan komplex feladat egyedi megoldásáról olvashatunk, amely felhasználói elégedettség szempontjából ma minden fejlesztő cég számára kihívást jelent. Bocsi Attila a technológiai oldal mellett, színvonalasan kidolgozott metódusát mutatja be a felhasználói igények felmérésének és az azok alapján történő tesztelésnek is. Öröm számunkra, hogy a jövő generációja sem marad el a Magyar Fejlesztések című rovatunkban található hazai újításoktól” – nyilatkozta Rohr Linda, a SecurityMag felelős szerkesztője.

A SecurityMag Év Tézise 2012 díjnyertes munkájának első részét az alábbiakban, szemelvényként közöljük.

Bővebben...

Panorámakamerák a biztonságtechnikában

( 18 db szavazat ) 

A biztonságtechnika legizgalmasabb területei a különleges igények, póriasan fogalmazva, az „úri huncutságok” kielégítésének mezsgyéjén találhatók. Mi a csudát kereshetnek a sokáig fotóművészek, marketingesek és lelkes amatőrök kedvenc játékszerének tartott panoráma fotók és videók a bűnmegelőzés, bűnüldözés és a biztonságtechnika területén?  Erre keressük a választ és bizony nagyon meglepő felfedezésekre, kiváló és meglehetősen gyerekcipőben járó megoldásokra bukkanunk.

Panoráma CCTVDe mi is az a panorámakép? Biztosan mindenkinek van róla fogalma, ilyet vagy olyat már látott, de mégsem tiszta, mi is az. Igazából a dolog sokkal bonyolultabb, mint az első pillanatban látszik.   Hogy pontosan megértsük, miről is van szó, kezdjük az egyszerűbbnek látszó panorámafotókkal. A panorámavideók persze nem mások, mint az egyes panorámaképek sorozatai, ugyanúgy, mint a megszokott képek és videók esetében.

Bővebben...

Biztonsági képeslapok II. Erzsébet királynő gyémánt jubileumáról

( 15 db szavazat ) 

London alaposan felkészült a királynő gyémánt jubileumára, és kitűnőre vizsgázott!

A városban minden a királyi családról, leginkább II. Erzsébet királynőről és az ő 60 éves uralkodásáról szólt. A királyi flotta Dartmouthban gyakorlatozott az ünnepi készülődés alatt. Már a jubileumi ünnepet megelőző héten a háttérmunkások vették kezelésbe az ünneplés színhelyeit és végeláthatatlan sorokba rendezték a biztonsági kordonokat, hogy a nagy ünnepre várt 2 millió látogató biztonságos körülmények között élvezhesse a jubileum méltóságát, és hogy megakadályozzák egy esetleges tömeges pánik kialakulását.

Királyi flottaA Temze parti látványos felvonulás felvezető hajója a flottilla egyik próba manőverének végrehajtása közben

Bővebben...

A biometria története

( 30 db szavazat ) 

Automatikus biometriai feldolgozás csak az elmúlt néhány évtizedben vált lehetségessé, köszönhetően a jelentős technológiai fejlődésnek. Valójában ezek az új fejlesztések mind visszavezethetők a már évezredekkel ezelőtt használt eljárásokra. Az egyik legrégebbi és legalapvetőbb példa az arcfelismerés. A civilizáció hajnala óta az emberek az arcok felismerésével osztályozzák az egyéneket ismerős és ismeretlen kategóriákba. Ez az egyszerűnek tűnő feladat egyre bonyolultabbá vált a népesség növekedésével, és az utazási lehetőségek gyorsabbá és egyszerűbbé válásával. Az addig zárt közösségekben lévő ismerős arcok egyre több új és ismeretlen látogatóval bővültek.

Forrás: http://www.csee.wvu.edu/ssab/mission.html
Természetesen egyéb eljárásokat is használunk öntudatlanul embertársaink azonosítására. Ilyen például a hangok felismerése, az illatok vagy a testtartás és járás. Továbbá jó néhány utalással rendelkezünk arra, hogy egyéneket formálisan azonosítottak egyedi fizikai, fiziológiai paraméterek alapján, mint sebhelyek, mért fizikai jellemzőkkel, mint arcvonások, szem színe, magasság és így tovább.

Ezek az azonosítások előfordulhattak a mezőgazdaságban végrehajtott tranzakcióknál, ahol gabonát és egyéb élelmiszereket szolgáltattak be a központi tároló helyekre, valamint különböző jogi eljárásokkal kapcsolatosan. Természetesen elődeink nem rendelkeztek automatizált elektronikus biometriai olvasókkal és számítógépes hálózatokkal, és nem olyan nagyszámú személlyel foglalkoztak, amelyre napjainkban nekünk számítanunk kell, de az alapelvek azonosak voltak.

Bővebben...

Videó megfigyeléshez használt tárolási technológiák

( 19 db szavazat ) 

A CCTV iparág folyamatosan fejlődik, az analóg technikától a digitális felé. Ez a váltási folyamat két fronton történik egyszerre – egyfelől, ahogyan képet alkotunk, másfelől, ahogyan tároljuk ezeket. A megfigyelő rendszerek által szolgáltatott képek tárolásának technológiája is a digitális technika felé mozdult el, az analóg tárolást – VHS kazetták és filmek – felváltotta a digitális tárolás. Így a mai megfigyelő rendszerek a közvetített képanyagokat digitális formában, HDD-ken tárolják. Általában a HDD-k kapacitása 2 évente megduplázódik, miközben az áruk a felére csökken, így kevésbé költséges, valamint sokkal hatékonyabb és erőteljesebb megoldást nyújtanak.

Nem hagyható figyelmen kívül az a tény, hogy az analóg–digitális átállás következtében a képalkotás folyamata egyedi igényeket támaszt a tárolási technikákkal szemben. Ez a speciális igény mélyebb szakmai ismereteket igényel a rendszer integrátorok és felhasználók részéről, azaz meg kell érteni az alkalmazott tárolási technikákat, amelyek hatással vannak a megfigyelő rendszerben alkalmazott tárolási eszközökre.
Az analóg-digitális képalkotás váltásának oka az, hogy a digitális képek felbontása jóval meghaladja az analóg képek felbontását. A nagyobb felbontású és mélyebb részletességű képek sokkal jobban használhatók megfigyeléshez és az egyes kamerák sokkal jobb képeket tudnak szolgáltatni, ugyanakkor a képek tárolásához, visszakereséséhez, visszajátszásához speciális technológiára van szükség.

Ebben a cikkben áttekintjük a ma elérhető rögzítési technológiákat, amelyek hatással vannak az alkalmazott videó megfigyelési szoftverek teljesítményére és segítséget nyújtunk a biztonsági és IT szakemberek részére a megfelelő tárolási technológia kiválasztásához, CCTV rendszerek használata esetén.

Bővebben...

Előző hónap Augusztus 2017 Következő hónap
H K Sz Cs P Szo V
week 31 1 2 3 4 5 6
week 32 7 8 9 10 11 12 13
week 33 14 15 16 17 18 19 20
week 34 21 22 23 24 25 26 27
week 35 28 29 30 31
Nincsenek események
Feliratkozás a SecurityMag hírlevelére:

Partnereink

Secutech kiállítás 2015 részletek

Secutech Kiállítás 

http://abibiometrics.com/
Alkalmazott Biometria Intézet
http://bgk.uni-obuda.hu/
Óbudai Egyetem
www.asmag.com
a&s Magazine online
http://www.dsalert.org/
DSA Magazine India
http://biztonsagtechnikaforum.hu/
Biztonságtechnika Fórum
http://www.ormester.hu
Őrmester NyRt.
 
 
CNS Digital Media Kft.
 
 
 
  • A világ legzöldebb adatközpontja a norvég fjordok szomszédságában
  • Milyen városokban fogunk élni 2020-ban?
  • Itt repül a kamera! - A legizgalmasabb drón kutatás-fejlesztési ötlet
  • Folyékony akkumulátorral tárolnák a napenergiát
  • ATM bekamerázása l'art pour l'art - Románia