A 2014-es irányvonalakról és biztonságtechnikai innovációról interjú Kincs Istvánnal

( 7 db szavazat ) 

Mi volt az idei év legmeghatározóbb innovációja? Mely VCA alkalmazások valók a lakosság számára és miként? Hogyan állunk a biztonságtudatosság terén? Milyen kihívásokat lát maga előtt az Őrmester Nyrt. 2014-ben? Ezekről a kérdésekről Kincs Istvánnal az Őrmester Nyrt. elnökével beszélgettünk.

mobil biztonságtechnika

-Hogy látja, mely VCA alkalmazások lehetnek a lakosság számára fontosak és egyben elérhetőek a közel jövőben, akár a jövő év során?

-A VCA alkalmazások fejlesztésével számos külföldi és hazai cég foglalkozik. A lakosság számára elsősorban a kültéri védelem területén jelenthet előrelépést ezek alkalmazása. A családi házak védelmét ki kell terjesztenünk a lakóépületen kívülre, a kültéri területekre. A védett objektumban feltűnő emberi alakot a rendszer képes nagy biztonsággal megkülönböztetni minden más mozgástól, így egy behatolási kísérletet jóval az épületig történő eljutás előtt detektálhatunk, és megtehetjük a szükséges lépéseket. Hasznos, és már elérhető a kamerakép "szabotálásának" a detektálása (kép kitakarás, kamera elfordítása).

Számos, már elérhető vagy a közeljövőben piacképes alkalmazás segítheti a vagyonvédelmi vállalkozások és a hatóságok munkáját, pl. automatikus személykövetés, az ún. tailgating (egy személy túl közelről követ egy másik személyt), ottfelejtett/eltűnt tárgyak, személy(ek) jelenlétének érzékelése, tárgyak, személyek megszámlálása, egy objektum vagy személy haladásának vagy megállásának detektálása, haladás irányának detektálása, zónahatárok átlépésének detektálása.

Természetesen ezek detektálása önmagában kevés, az észlelés után a rendszernek értesítenie kell valamilyen kommunikációs csatornán keresztül a kezelőt, a távfelügyeleti központot vagy közvetlenül a rendszer tulajdonosát.

-Miként fogja a mobil alkalmazások térnyerése befolyásolni a biztonságtechnika jövőjét?

-A mobil alkalmazások térnyerése egyrészről követhetőbbé, átláthatóbbá, bárhol, bármikor elérhetővé teszi a biztonságtechnikai rendszereket. Ez a rendszer által generált jelzésekre, eseményekre jobb reagáló képességet eredményez. Lekérdezhető, megváltoztatható a biztonságtechnikai rendszerek állapota, amely kényelmesebbé, ellenőrizhetőbbé teheti az üzemeltetést. Ezek mellett nem feledkezhetünk el a technológia velejárójaként megemelkedő kockázatokról sem. Ugyanakkor a rendszer távoli elérése nem csak a kényelmet szolgálhatja, egy pillanat alatt kiszolgáltatottá is teheti a felhasználót, hiszen a világ bármely pontjáról akár illetéktelenek számára is hozzáférhetővé válhat. Egy biztos! A biztonságtechnika a mobileszközök és mobilalkalmazások irányába halad, nem lehet megkerülni!

-Bár egy év hamar elrepül, van-e arról elképzelése, hogy a jövő év során milyen és mekkora haladást lehet elérni a biztonságtudatosság terén?

-A biztonságtudatosság terén alapvetően pozitív változásokat észlelek. A technikai újdonságok és elsősorban a mobileszközök hihetetlen gyors elterjedése arra készteti a cégeket, de a magánszemélyeket is, hogy IT eszközeiket, hálózataikat tudatosan, célirányosan biztosítsák, garantálják a lehető legnagyobb adatbiztonságot, szűrjék ki az illegális behatolásokat, vagy kísérleteket. Nyilván erre számos megoldás kínálkozik, azonban a „device management” megoldások területén várok nagy áttörést. Ebben még a nagy mobilszolgáltatók is csak a piaci nyitás közvetlen kapujában állnak. Elemi érdek lesz a mobileszközök céges protokollok alapján történő felügyelete, korlátozása, jogosultsági szintekkel történő ellátása, egyáltalán a rajta tárolt, illetve a hálózattal történő kommunikáció védelme, megóvása. Ez a jövő év nagy kihívása, csodálkozni fogunk, hogy jövőre mekkora fejlődést fogunk tapasztalni ezen a területen!

-Ha az elmúlt évre visszatekint, melyik technológiai fejlesztést tartja a legmeghatározóbbnak a jövőre nézve? Teljesen szubjektíve…

-A technológiai fejlesztések közül, a vagyonvédelmi piac vonatkozásában, mindenképpen a mobil eszközökhöz kapcsolódó innovációkat tartom példa értékűnek. A Google jár a fejlesztések élén, elsősorban az androidos platformnak köszönhetően, de felzárkóztak a többiek is. Az Apple is előrehaladott állapotban jár, de például a Nissan is fejleszt kvázi okos szemüvegeket. A határai az eszköznek elképesztően szélesek, egyre több- és több ötlet, igény és kreatív felhasználási spektrum jelenik meg a piacon és akkor még nem beszéltem a hozzá kapcsolható különböző adatbázisok, távoli hozzáférések adta lehetőségekről.

-Technológiánál maradva az Őrmester Nyrt. számára mi fogja jelenteni a legnagyobb kihívást/kihívásokat/ a jövő év során?

-Az Őrmester Nyrt. az év elején egy valódi intelligens vagyonvédelem kialakítása és megvalósítása irányába mozdult el. Stratégia partnerünkkel közösen cégünk egy „felhő alapú”, mobil eszközön, valós idejű szinkronizáció mellett működő, az információkat egy időben, egyszerre, földrajzi helyzettől, tértől és időtől független, több felhasználóval megosztani képes digitális dokumentációs szoftvert, az ún. IDSS-t (Intelligent Digital Security System) fejlesztette ki. A rendszer biztosítja, hogy a megrendelő mindig, mindenhol gyors és valós információt, írott, hangalapú és képi dokumentációt kapjon, mielőbb a birtokába kerüljön, illetve használni tudja és élni tudjon a részére biztosított információval.

A piac rendkívül nyitott és láthatóan fogadó kész a fejlesztésre, azonban a 2014. év nagy kihívása lesz, hogy az innováció továbbfejlesztése folyamatos és a megrendelői igényekhez azonnal alkalmazkodni képes legyen, lereagálja a szinkronban fejlődő hardveres fejlesztéseket, képes legyen valamennyi operációs rendszer alatt működni, kiegészüljön az NFC (near field communication) chip alapon működő járőrözési funkcióval. Egyszóval ezen a területen mindig legalább két lépéssel a versenytársak előtt szeretnénk tartani. Nagy kihívás, szép szakmai feladat, amit közös akarattal és szándékkal, komoly szakmai stábbal képesek leszünk megvalósítani. 

 

Kincs István

 

"Életünk, testi épségünk, szerzett javaink megvédése valamennyiünk közös feladata. Biztonságra vágyunk, mégse könnyű feladat megóvni értékeinket. Ez az oldal ebben kíván segíteni. A vagyonvédelem valamennyiünk közös ügye. Célom, hogy hasznos információkkal lássam el az érdeklődőket."

További szakamilag hasznos blogbejegyzéseket Kincs István - Intelligens vagyonvédelem igényeseknek című blogján olvashat:

http://steve4security12.blog.hu/

 

 

Előző hónap Augusztus 2017 Következő hónap
H K Sz Cs P Szo V
week 31 1 2 3 4 5 6
week 32 7 8 9 10 11 12 13
week 33 14 15 16 17 18 19 20
week 34 21 22 23 24 25 26 27
week 35 28 29 30 31
Nincsenek események
Feliratkozás a SecurityMag hírlevelére:

Partnereink

Secutech kiállítás 2015 részletek

Secutech Kiállítás 

http://abibiometrics.com/
Alkalmazott Biometria Intézet
http://bgk.uni-obuda.hu/
Óbudai Egyetem
www.asmag.com
a&s Magazine online
http://www.dsalert.org/
DSA Magazine India
http://biztonsagtechnikaforum.hu/
Biztonságtechnika Fórum
http://www.ormester.hu
Őrmester NyRt.
 
 
CNS Digital Media Kft.
 
 
 
  • A világ legzöldebb adatközpontja a norvég fjordok szomszédságában
  • Milyen városokban fogunk élni 2020-ban?
  • Itt repül a kamera! - A legizgalmasabb drón kutatás-fejlesztési ötlet
  • Folyékony akkumulátorral tárolnák a napenergiát
  • ATM bekamerázása l'art pour l'art - Románia