HelpyNet - A közösségi bűnmegelőzési program

( 5 db szavazat ) 

Új közösségi bűnmegelőzési program látott napvilágot a közelmúltban. A HelpyNet rendszerhez kizárólag okostelefonnal rendelkező személyek tudnak csatlakozni, méghozzá egy ingyenes applikáció segítségével.

HelpyNet

A rendszer egyidejűleg alkalmas azonnali segítség kérésére, egészségügyi riasztásra, és "gyanús alakok a környéken" menüpont segítségével "gyanús" személyek kiszűrésére. (Erről a menőpontról később egy kicsit bővebben kifejtem véleményemet.) Amennyiben a felhasználó bajba jutna, egy érintéssel riaszthatja a legközelebbi biztonsági szerveket.
Gere Ferenc a rendszer mentora több évtizedes rendőri tapasztalatait, egyesíti informatikai jártasságával. Pontosan és időben felismerte az okostelefonok és városi free wifi-k elterjedésének robbanásszerű térhódítását. A program ugyan működőképes, - de akkor válik igazán hasznossá, ha intézkedési jogosultsággal rendelkező hatóságok is becsatlakoznak.

Egyelőre az érdeklődő magánszemélyek, többnyire csak az általuk előzetesen megadott ismerősüktől vagy rokonuktól várhatnak segítséget. Nagy kérdés persze, hogy csatlakozik-e egyáltalán a rendszerhez a tervezői vízió szerint megálmodott módon, a Magyar Rendőrség, a Katasztrófavédelem, az Országos Mentőszolgálat, - de legalábbis az Országos Polgárőr Szövetség.

Az applikáció többszintű hozzáféréssel lett megtervezve. A magánszemélyek csupán a saját geopozíciójukat láthatják. Az admin jogosultsággal rendelkező hatóságok természetesen nem csupán a bajba jutott személy pontos geopozicióját látnák, hanem egy kis piktogram segítségével még azt is, hogy az adott intézkedésre jogosult személy/egység kocsival vagy gyalogosan bevethető-e.

Amint a bajba jutott személy egy érintéssel aktiválja a rendszert, azonnal tájékoztatást kap arról, hogy a segítségére siető milyen távolságra van tőle. Sőt folyamatosan kap értesítéseket, a segítség közeledéséről. Egy bajba jutott személynél ennek elképesztően pozitív lelki hatása lehet.

Ha legrosszabb esetből kiindulva a bajba jutott személytől azonnal elveszik a támadók a telefonját, legalább az utolsó helyszín ismert lesz a nyomozó hatóság előtt. Sok eltűnt személynél, nagy mértékben nehezíti a felderítési hatékonyságot, hogy gyakorlatilag nincs konkrét helyszín, amely kiinduló pontul szolgálhatna.

Egy eltűnt személy felkutatására irányuló akció vezénylése a hatóságok számára az applikációval lényegesen könnyebbé válna, hiszen az érintett személyek, egységek látják egymás geopozicióját, - sőt a különböző piktogramok segítségével még egyéb információk is rendelkezésre állnak.

A rendszer azonnali orvosi segítség kérésére is alkalmas, - sőt előzetesen sok olyan egészségügyi adat - például vércsoport - is megadható amely a mentőorvosok dolgát megkönnyíti. A "gyanús alakok a környéken" menüpont használatát én vélhetően ismét végig gondolnám, de legalábbis a megnevezést finomitanám. A "gyanúsítás" egy rendőrségi kifejezés, és talán nem eléggé szerencsés, ha számunkra ismeretlen lakásunk környékén elhaladó autókat, vagy magánszemélyeket azonnal "gyanúsnak" minősítenénk.

Bűnmegelőzési app

Természetesen hasonló közösségi bűnmegelőzési programok, szintén okostelefon applikációkra telepítve a világ sok részén működnek már. Érdemes kicsit tanulmányozni a következőket:
AlartID, Neighborhood Social App, Stop & Frisk Watch

Ezek a programok zömmel kisebb közösségek aktivitására és egymás iránti felelősségvállalására alapozva kerültek kifejlesztésre.

Gere Ferenc megtette az első lépést egy hazai integrált - esetlegesen hatóságokat is érintő - bűnmegelőzési program kifejlesztése érdekében. Természetesen maga az okostelefonra feltelepíthető applikáció csupán a "jéghegy csúcsa". Rengeteg műszaki, programozási, informatikai továbbá logisztikai és szervezési feladat van még hátra, hogy egy valóban hatékony bűnmegelőzési program álljon össze. Mindez természetesen kizárólag önzetlen segítőkészséggel és megoldáskereső pozitív hozzáállású önkéntesekkel érhető el. Széleskörű összefogással, hatékony szervezési munkával egy nagyon komoly bűnmegelőzési, és egészségügyi riasztási rendszer épülhet ki!

A letölthető védelmi megoldást már vadőrök, polgárőrök, és közterület felügyelők is tesztelik. Az önkormányzatok és közösségek számára kiváló lehetőséget nyújt a program egy hatékonyabb és összehangoltabb bűnmegelőzési tevékenység megszervezéséhez. Az illetékes hatóságok értesítése pedig akár percekkel felgyorsulhat/na, - amely adott esetben életbevágó fontosságú lehet.

Én a magam részéről gratulálok Gere Ferencnek és a fejlesztőknek egyaránt. Mindazonáltal a hazai közállapotokat ismerve, egyelőre némileg szkeptikusan figyelem a fejleményeket. Mindazonáltal remélem ezúttal tévedek, és a HelpyNet program kiteljesedik és jelentős mértékben hozzájárul valamennyiünk személyi biztonságához.

 

További intelligens vagyonvédelmi megoldásokról és biztonsági kérdésekről Kincs István blogján olvashat.

http://steve4security12.blog.hu/

Kapcsolódó cikkek

Előző hónap Augusztus 2017 Következő hónap
H K Sz Cs P Szo V
week 31 1 2 3 4 5 6
week 32 7 8 9 10 11 12 13
week 33 14 15 16 17 18 19 20
week 34 21 22 23 24 25 26 27
week 35 28 29 30 31
Nincsenek események
Feliratkozás a SecurityMag hírlevelére:

Partnereink

Secutech kiállítás 2015 részletek

Secutech Kiállítás 

http://abibiometrics.com/
Alkalmazott Biometria Intézet
http://bgk.uni-obuda.hu/
Óbudai Egyetem
www.asmag.com
a&s Magazine online
http://www.dsalert.org/
DSA Magazine India
http://biztonsagtechnikaforum.hu/
Biztonságtechnika Fórum
http://www.ormester.hu
Őrmester NyRt.
 
 
CNS Digital Media Kft.
 
 
 
  • A világ legzöldebb adatközpontja a norvég fjordok szomszédságában
  • Milyen városokban fogunk élni 2020-ban?
  • Itt repül a kamera! - A legizgalmasabb drón kutatás-fejlesztési ötlet
  • Folyékony akkumulátorral tárolnák a napenergiát
  • ATM bekamerázása l'art pour l'art - Románia