Teszt: Vivotek FishEye kamerák - FE8172 és FE8172V

( 9 db szavazat ) 

Panorámakamerák alkalmazása a biztonságtechnikában nagyon „trendi” dolog manapság. Sorra jelennek különböző, még „noname” gyártók megoldásai is. Az egyre nagyobb választékból egyre nehezebb kiválasztani az értékes megoldást jelentő eszközöket és kizárni azokat, amelyekkel jól el lehet játszadozni, de a gyakorlatban csalódást okoznak. A csalódás oka legtöbbször persze nem a kiválasztott eszközökben, hanem a helytelen felhasználási módban keresendő. A videó megfigyelésben alkalmazott panorámakamerák általában 180-360 fokos vízszintes látószöggel akár 4-10 másik kamerát is helyettesíthetnének. A megoldással kétség kívül radikálisan lehet csökkenteni a felhasznált kamerák számát, a kábelezés a tápellátás és felszerelés költségét is, viszont a képminőséget tekintve –a több érzékelős megoldásokat leszámítva- erős kompromisszumokra kényszerülhetünk.

Vivotek FE8172 és FE8172V

A Vivotek FE8172-es kameráját az IP Cam Technologies Kft. jóvoltából tesztelhettük.

A Vivotek panoráma megoldásai fisheye (halszem) optikákra épülnek. A halszem optika körkörös, vízszintesen 360 fokos, függőlegesen 180 fokos látószöget biztosítanak. Ezzel a megoldással a kamerának nincs holttere, mennyezetre szerelve minden irányban lát. A térbeli félgömböt leképező (hemisphere) képet körkörös fisheye képnek nevezzük.

A Vivotek panoráma megoldásai fisheye (halszem) optikákra épülnek.

Az általában használatos (rectilinear) optikákkal maximum 80-100 fok látószöget tudunk elérni. Ahogy növeljük a látószöget egyre kisebb fókuszú optikák használatával, úgy egyre „görbültebb” képeket kapunk. Ha figyelmesen megnézzük a fenti képet akkor, akkor észrevesszük, hogy az eredetileg függőleges vonalak egyenesek maradnak, míg a vízszintes vonalak erősen görbültek lesznek.

A 180 fokos fisheye optikákkal látott képet egy úgynevezett dewarping (kisimítás) algoritmussal más nézetekbe konvertálhatjuk.

Bővebben...

Leteszteltük! Arecont AV5115 5MP Megavideo Compact series kamera

( 11 db szavazat ) 

ArecontVision AV5115Az Arecont Vision kameráira eddig sem lehetett igazán sok rosszat mondani, inkább csak a kezelőfelület hiányosságait, illetve a kicsit keményebb, hidegebb képet kritizálhattuk. A firmware-ben megújult kamera színkezelése, kezelhetősége és nem utolsó sorban, az új webes felülete most már a legfinnyásabb ügyfelek (mint jómagam) igényeit is kielégíti. A kifejezetten jó képminőség, a jó fényérzékenység és persze a jól pozícionált ár egyre több ügyfél számára jelenthet minőségi és megfizethető választást.

A kamera fontosabb paraméterei, tulajdonságai az alábbiakban összegezhetők:

 • •    5MP, 1/2.5” CMOS képérzékelő
 • •    2592x1944 felbontás (2x2 összefűzéssel: 1296x968)
 • •    14 fps teljes felbontásban
 • •    Dual Encoder H.264 (MPEG Part 10) és MJPEG 
 • •    Multi-Streaming, Bit Rate Control és Flexible Cropping 
 • •    Színes fényérzékenység: 0.3 lux @ F1.4
 • •    Moonlight fényérzékenység növelő technológia
 • •    Pixel összefűzési (Binning) technológia 
 • •    Power over Ethernet (PoE): 802.3af és 12-48V DC, 24V AC, maximum 4.5 Watt
 • •    Általános célú optikailag leválasztott ki és bemenetek
 • •    Dynamic range 70.1 dB 
 • •    Maximum SNR 44.1 dB

http://www.shield.hu

A részletesebb műszaki adatok és paraméterek a kamera adatlapján természetesen megtalálhatók, de mivel egy termék valódi minősége ezek alapján nehezen meghatározható és sokak számára értelmezhetetlen is, ennyi bőven elég.

Az Arecont 5MP kameráinak több (régebbi) típusát is ismerhetjük, ezért érdemes egy kicsit tisztázni, hogy milyen modellekkel találkozhatunk:

 • AV5100: korábbi Megavideo sorozatú kamera csak MJPEG tömörítéssel és 9fps képsebességgel
 • AV5105: korábbi Megavideo sorozatú kamera MJPEG és H.264 tömörítéssel és 9fps képsebességgel
 • AV5110: korábbi Megavideo Compact sorozatú kamera csak MJPEG tömörítéssel és 9fps képsebességgel
 • AV5115: új Megavideo Compact sorozatú kamera MJPEG és H.264 tömörítéssel és 14 fps képsebességgel

Jó, ha azt is tudjuk, hogy a régebbi Megavideo (AV5100, AV5105) kamerák jóval magasabb árszinten kerültek forgalomba (1200-1300 USD) mint a Compact kamerák. Az új AV5115 Megavideó Compact kamera listaára 800-880 USD-re csökkent, míg funkciói, minősége jelentősen javult a korábbi típusokhoz képest.

Az AV5115 kamera az alapverzió (800 USD), az AV5115DN motoros IR szűrővel ellátott éjjel-nappali (850 USD) és az AV5115DN-AI a DC írisszel is ellátott típus (880 USD).

Hogy melyiket válasszuk, az a körülményektől függ. Általános szabályként mondhatom, hogy az alapverziót inkább beltérre, főleg nappali használatra, a DN változatot még mindig inkább beltérre, éjjel-nappali alkalmazásra, a DN-AI verziót pedig általános kültéri felhasználásra, akár szélsőséges fényviszonyok közepette is.

Az alábbiakban tesztelt kamera az AV5115DN típus volt, amelyet néhány optika kíséretében a Shield Kft. jóvoltából tesztelhettünk.

Bővebben...

Leteszteltük! LetUgo gépjármű beléptető rendszer: kicsi a bors, de erős!

( 9 db szavazat ) 

ARE LetUgo

A LetUgo a piacon nemrég megjelent komplett gépjármű beléptető rendszer, amelynek megalkotója a rendszámfelismerő és dokumentumolvasó eszközök és megoldások neves magyar gyártója az AR Hungary Zrt.
Az ARH ismert, „Carmen” védjegyű automatikus rendszám felismerő (ANPR) rendszerei mellett a LetUgo egy költség hatékony, egyszerűen telepíthető és kezelhető, modern architektúrára épülő megoldást kínál. Az összesen maximum négy kilépő-belépő sáv kezelésére alkalmas rendszer alapja természetesen a jól bevált, méltán jó hírű Carmen rendszámfelismerő motor.
Cikkünkben áttekintjük a rendszer fontosabb komponenseit, a telepítés és beüzemelés folyamatát és a rendszer funkcionalitását.

A LetUgo teszt rendszert az Anixter Magyarország Kft. biztosította számunkra.

http://www.anixter.hu


A LetUgo egy erősen leegyszerűsített gépjármű beléptető rendszer.  A járművek beléptetése és kiengedése kizárólag a leolvasott rendszámok alapján történik, minden egyéb információ csak tájékoztató jellegű, a be- és kilépés engedélyezésére nincs hatással.

Bővebben...

Arecont Vision WDR kamera tesztje

( 8 db szavazat ) 

WDR kamerákról írt előző cikkben részletesen elemeztük ezen kamerák tulajdonságait, és két gyártó (AXIS, Sony) referenciának számító kameráit is bemutattuk. A WDR kamerákra megnövekedett igények kielégítésére sorra jelennek meg más gyártók hasonló tulajdonságú kamerái.
Az Arecont Vision a nyáron dobta piacra az AV2116 (D/N) Full HD és AV3116 (D/N) 3MP WDR kameráit.  Ez a gyártó új sorozata, amelynek első- még BÉTA- változatban elérhető nagyobbik példányát előzetesen tesztelhettük. A kamrát a Shield Kft. bocsátotta rendelkezésünkre.

Az AV3116 WDR kamera természetesen színes és akár éjjel nappali változatban lesz rendelhető. A kamera maximális felbontása 2048x1530 pixel, amelyet 21 fps sebességgel szolgáltat. Full HD felbontásban természetesen 30fps sebességgel működik. Egyéb paraméterei nagyon hasonlóak az Arecont egyéb kameráihoz, kivéve, hogy ez a kamera már 100 dB fényerő különbséget tud áthidalni. A kamera színes érzékenysége 0.3 lux / F1.4 illetve 0.15lux binning (pixel összefűzési) módban.

Nem lenne korrekt egy béta változatban létező kamerát összehasonlítani a már forgalomba lévő típusokkal, így csak az első benyomásokat szeretném megosztani a tisztelt olvasókkal. Annyit érdemes azonnal megjegyezni, hogy az új kamera új firmware-t is kapott, amely egy brózeres felületen is megkönnyíti a kamera beállítását.
Arecont Vision WDR beállítások
A jelenlegi, hangsúlyozandó, hogy még bétában lévő firmware nem teszi lehetővé a WDR funkció kikapcsolását, és bizonyos funkció, mint a gamma érték beállítása még nem működik. Mindenesetre az első tesztképek meglehetősen biztatóak. A kamera 100dB-s WDR funkcionalitása azonnal érzékelhető, és ha ezt a későbbiek folyamán még a gamma beállítás lehetőségével, vagy némi tone-mapping technológiával kombinálják, akkor méltó versenytársa lehet az előzőekben bemutatott kameráknak.

Az alábbi kép a lehető legjobb beállítást mutatja az adott körülmények között:

Arecont Vision WDR

A kép egy kicsit sötét, ezen a megfelelő gamma érték beállítása, vagy a tone-mapping technológia alkalmazása sokat javítana!

Az alábbi kép egy mesterségesen korrigált gamma értékű kép. Azonnal látszik, hogy az információk benne vannak a képben, csak elő kellene csalogatni egy kis szoftveres korrekcióval:
Arecont Vision WDR teszt
A fenti minőségű kép, már bátran összevethető az AXIS és a Sony WDR kameráival, sőt a pixel felbontást tekintve (3MP) még jobb eredményeket is produkálhat bizonyos alkalmazásoknál.

Híd fény és árnyék között: WDR kamerák

( 15 db szavazat ) 

Mostanában sokat kínlódtam neves gyártók megapixeles kameráival. Valahogy megtaláltak azok az elvárások és körülmények, amelyek minden lelkiismeretes kameratelepítőt az őrületbe kergetnek. Én már (rém)álmomban is kamerákat telepítek üvegajtókkal, ablakokkal szemben, amelyen ömlik be a kristálytiszta égbolton ragyogó nap vakítóan erős fénye az egyébként inkább félhomályos terembe. Az ablakok előtti területeken fehéren beég a kép, a terület többi részén meg fekete a kép.
Rendszámokat akarok leolvasni 30 méterről, miközben az autó reflektora a kamerába világít, az autónak már csak a sötét körvonalát látom, meg a két reflektor között egy kis téglalap alakú fehér területet.

WDR kamerák
Nincs szerencsém, az ébredés utáni a reggeli kávézás közben rá kell döbbennem ez nem csak rossz álom, a valóságban is ezekkel a kihívásokkal kell megbirkóznom. Ha mégsem sikerül, akkor meg valami magyarázatot kell kitalálnom, ne már én legyek a hunyó!
Az hiszem a problémákkal nem vagyok egyedül, ezért engedjék meg nekem, hogy gyakran fájdalmas tapasztalataimat megosszam a kedves olvasóval.

Nekifutásképpen újra felfedezem a természet bölcsességét és meghajlok nagysága előtt. Egy átlagos emberi teremtménynek  semmi problémát nem okoz a benti félhomályban körbetekintve élesen és tisztán látni az ablak előtti sőt az ablakon kívüli területeket. Döbbenten tapasztalom, az sem okoz gondot, hogy egy autó rendszámát elolvassam 30 méterről akár sötétben is ha a rendszámtábla meg van világítva.
 
Cikkünkben ezekre a nyomasztó kérdésekre keressük a választ...

A válasz ugyan egyszerűnek tűnik, de minél mélyebben ássuk bele magunkat a témába annál bonyolultabbá válik. A jó hír az, hogy vannak olyan kamerák, amelyek képesek rá,  a rossz meg az, hogy sajnos meg sem közelítik azt a képességet, amellyel szemünk, rendelkezik. Ezeket a kamerákat WDR (Wide Dynamic Range) azaz széles dinamika tartományú kameráknak titulálják.

htttp://www.anixter.hu

Bővebben...

Az Intellio Video System 2 működése, tesztje

( 12 db szavazat ) 

A tesztrendszer következő elemeit az Intellio Technologies Zrt. biztosította számunkra:

 • • Intellio Video System 2 installáló DVD, magyar nyelvű telepítési útmutatóval és hardveres USB kulccsal. A biztosított licenszek: IVS-BASE alapmodul, IVS-MAP 3D térképes megjelenítési modul, IVS-SPB Smart Playback és IVS-MBL Mobil kliens támogatási modul. A rendszer a licensz szerint 3 kamera és 5 kliens kapcsolatot támogat.
 • • ILD-310E 1280x960 pixel felbontású fix IP boksz, valódi éjjel/nappali kamera, DC íriszes, IR korrigált 4-12mm varifokális optikával és fedélzeti detektorokkal.
 • • ILD-310-MVD 1280x960 pixel felbontású fix dóm vandálbiztos, valódi éjjel/nappali IP kamera, 4.2 mm nem cserélhető IR korrigált optikával és fedélzeti detektorokkal.

IntellioTeszt


Kezdjük az egyszerűbbnek látszó kérdéssel a kamerák vizsgálatával. Az első kérdés, ami mindenkiben felvetődik, ha megnézi a kamerák specifikációját, hogy miért csak 1.3 MP a tényleges felbontás, ha valójában 5MP-es érzékelőt tartalmaz a kamera? Ez az úgynevezett binnig, azaz pixel összefűzési technika miatt van. Ebben az esetben 2x2 pixelt kapcsolnak össze úgy, mintha azok egyetlen pixelt alkotnának. A módszerrel, a kamera fényérzékenysége jelentősen nő, felbontása viszont függőleges és vízszintes irányban is felére csökken, azaz az 5MP (2560x1920) érzékelőből ténylegesen 1.3 MP (1280x960) érzékelő válik. Az így nyert binning kép vizuálisan vetekszik a jobb minőségű nativ 1.3 MP kamerák képével.  A binning technológia alkalmazásának egyértelmű hátránya viszont, hogy ezek az Intellio kamerák maximum 1280x960 felbontásban érhetők el, kivéve persze az EPTZ kinagyításokat, amelyek eredeti felbontásban élvezhetők.

A kamerák webes felületről is elérhetők, konfigurálhatók. Mivel a kamerák webes felülete Java és nem ActiveX alapú, így nemcsak IE Explorerről történhet a távoli hozzáférés vagy konfiguráció. A régebbi firmware-rel rendelkező kameráknál kisebb anomáliák voltak tapasztalhatók a beállított konfigurációs paraméterek megjelenítésben, de az újabb verzióban ezeket a problémákat gyorsan orvosolták az Intellio szakemberei.

Bővebben...

Csőbehúzott kamera, csőbehúzott betörők

( 13 db szavazat ) 

 

Axis rejtett kamera

A profi betörők, bankrablók tökéletesen tisztában vannak azzal, hogy az áruházban, bankokban, ipari létesítményekbenhol helyezkednek el kamerák, és persze mindent megtesznek azért, hogy arcuk felismerhetetlen legyen.  A legegyszerűbb módszer egy csukja vagy baseball sapka viselése, mert jól tudják, hogy az általában magasan elhelyezkedő kamerák így már nem látják jól a behatolók arcát és a későbbi azonosítás is kétségessé válik. A kamerákat persze legjobb lenne szemmagasságba (kb. 160 cm) tenni, de ez egyrészt nagyon feltűnő másrész könnyen letakarható, elfordítható vagy letörhető lenne. Arról nem is beszélve, hogy az ügyfelek is nagyon kényelmetlenül éreznék magukat a az arcukba meredő kamerák kereszttüzében. Nos, az AXIS talált megoldást ezekre a kihívásokra, de biztonsági okból erről kevés információ jelentetett meg.  Nekünk sem célunk a nagy nyilvánosság elé tárni a részleteket, ezért cikkünk további része csak előfizetőink részére érhető el.

Bővebben...

Arecont Vision: SorroundVideo®: Panoráma IP kamerák a gyakorlatban

( 16 db szavazat ) 

Nagyobb terek, stadionok, kikötők, pályaudvarok, parkolók, szerelőcsarnokok megfigyelésére rendszerint megapixeles IP kamerákat alkalmaznak. A kamerák általában 1.3-5 MP felbontásúak, ami ugyan jelentősen csökkenti a szükséges kamerák számát az analóg megoldásokhoz képest, de a  kamerák elhelyezése, a holtterek megszüntetése továbbra is problémás lehet.
Egy stadion megfigyeléséhez az Arecont szerint legalább 16 darab 1.3 MP kamera szükséges, amelyeket egyetlen 20MP panorámakamerával helyettesíthetünk, megspórolva ezzel 15 db fűthető kültéri házat, ezek kábelezési és szerelési költségeit, a kamerákról, optikákról és a szükséges VMS licenszekről nem is beszélve.

Arecont Vision Panorámakamerák

Az Arecont Vision új 20MP (10240 x 1920) felbontású kamerái 180 vagy 360 fokos látószöget biztosítanak egyetlen kompakt dómházba integrálva. A H.264 videó kódolással is ellátott panorámakamerák 4 db 5 MP érzékelőt tartalmaznak, amelyek a legnagyobb felbontásnál 2.8 fps, pixelegyesítéssel (5120x960) pedig 13 fps képsebességre képesek. A kamerák nem tartalmaznak mozgó alkatrészeket, és az elektronikus PTZ tulajdonságoknak köszönhetően, várhatóan hosszabb élettartalmat garantálnak mind a „hagyományos” speed dómkamerák.

A fenti képen baloldalt a 360 fokos (4x90 fok), a jobboldalt pedig a 180 (4x 45 fok) fokos verzió látható.

Shield Kft. újdonságok

A PTZ gyilkosnak is becézett AV20185DN típusjelű 180 fokos, valódi éjjel/nappali 20MP panorámakamerát alapos vallatásnak vetjük alá, hogy alátámasszuk, vagy cáfoljuk a neves gyártó állításait.

A gyártó honlapjáról letölthető referenciaképek meggyőzőek, de vajon lehetséges, hogy ismét egy ügyes marketingfogás áldozataivá válunk a kamerák megvásárlásával? Mennyire egyszerű kezelni, telepíteni ezeket a kamerákat? Mit várhatunk el, és mit nem egy biztonsági és nem fotóművészeti célra tervezett panorámakamerától?

A készüléket a Shield Kft. biztosította.

Bővebben...

TESZT: Az analóg örök? - Identivision dómkamerák IFD-600 és IFD-6010EVF

( 20 db szavazat ) 

IP ide vagy oda, az analóg CCTV létjogosultsága valószínűleg sosem szűnik meg. Jelenlegi tesztünkben két olyan beltéri dómkamerát vizsgáltunk, amelyek megjelenésükben és tudásukban jövőbe mutató tendenciát képviselhetnek, miközben árban versenyképesek maradnak, ráadásul szerelőbarát attitűdű tervezők asztaláról gördültek le.

A tesztkészülékeket az LDSZ Kft. biztosította.

Az IDENTIVISION két, dómkameráját kaptam tesztelésre. A kamerákat kézbe véve jelentős méretbeli különbségük tűnik fel először, ami felhasználási lehetőségeiket is meghatározza.

Kezdjük a kisebbel és nézzük meg mit is tudhat egy analóg dómkamera a maga 85 mm-es átmérőjével és 58 mm –es magasságával...

Identivision IFD-600

Bővebben...

Mindig az az integráció: IP kaputelefon teszt - 2N® Helios IP Vario

( 16 db szavazat ) 

2N Helios IP kaputelefon

A 2N® egy Csehországban alapított vállalkozás, amely mára már világméretű gyártó vállalattá nőtte ki magát. Sikerük titka - véleményük szerint-, hogy ügyfeleik számára mindig testreszabott megoldást tudnak kínálni, amely nem csupán a termékek gyártására szakosodás, hanem a helyben történő fejlesztés együttes eredménye. Jelen tesztünkben egy IP kaputelefon került a karmaink közé. A gyártó természetesen azt állítja róla, hogy ennél szebb és jobb még soha sem volt. Ettől még nem hűltünk volna el, ám mivel az integrált rendszerek iránt különleges vonzalommal vagyunk, így a marketing duma halmazból megütötte fülünket, hogy a készülék szabványos IP és SIP kapcsolaton keresztül bármely integrált rendszernek oszlopos tagjaként állja meg helyét.

Célkitűzésünk az volt, hogy a kaputelefon általános tesztje után annak intgerálhatóságát is leteszteljük, teszem azt egy HAI épületautomataizálási rendszeren belül.

A demó eszközöket a Young B.T.S. Kft. és a SmartMe Trade Kft. biztosította. Köszönöm a segítségét Németh Dénesnek a Young technikai támogatójának, illetve Homor Attilának a SmartMe Trade Kft. ügyvezetőjének.

Bővebben...

Előző hónap Augusztus 2017 Következő hónap
H K Sz Cs P Szo V
week 31 1 2 3 4 5 6
week 32 7 8 9 10 11 12 13
week 33 14 15 16 17 18 19 20
week 34 21 22 23 24 25 26 27
week 35 28 29 30 31
Nincsenek események
Feliratkozás a SecurityMag hírlevelére:

Partnereink

Secutech kiállítás 2015 részletek

Secutech Kiállítás 

http://abibiometrics.com/
Alkalmazott Biometria Intézet
http://bgk.uni-obuda.hu/
Óbudai Egyetem
www.asmag.com
a&s Magazine online
http://www.dsalert.org/
DSA Magazine India
http://biztonsagtechnikaforum.hu/
Biztonságtechnika Fórum
http://www.ormester.hu
Őrmester NyRt.
 
 
CNS Digital Media Kft.
 
 
 
 • A világ legzöldebb adatközpontja a norvég fjordok szomszédságában
 • Milyen városokban fogunk élni 2020-ban?
 • Itt repül a kamera! - A legizgalmasabb drón kutatás-fejlesztési ötlet
 • Folyékony akkumulátorral tárolnák a napenergiát
 • ATM bekamerázása l'art pour l'art - Románia