Azért a víz az úr – Thaiföldi áradások miatt HDD árak az egekben

Thaiföld áradásA thaiföldi áradások és még inkább a merevlemez gyártó cégek víz alá kerülése miatt a DVR-ek és NVR-ek ára higanymérő- pukkasztóra növekedhet.

A HDD-k többsége, ha nem egésze, Thaiföldön készül. Az ez év októberi, még sosem látott nagyságú áradás miatt a merevlemezek ára duplájánál is többre emelkedhet, sőt egyes előrejelzések szerint akár hiánytermékké is válhatnak a biztonságtechnika piacán.

Miután a hatalmas tömegű víz (50 millió db kékbálnával egyenlő súlyú) a fővároshoz, Bangkokhoz közeli Western Digital ipartelepét is elöntötte, a világ piacvezető merevlemez gyártója kénytelen volt szüneteltetni a gyártást. Majd a károkat felmérve azt nyilatkozta, hogy az árvíz a következő nem egy, hanem több negyedévben világszerte éreztetni fogja hatását. A Toshiba, mint a Föld negyedik legnagyobb HDD gyártója, aki össztermelésének 50%-át valósítja meg a mosoly országában, ugyanilyen helyzetbe került.

Eső után felhő?!

A rendszerintegrátor cégek sem látják túl rózsásan a helyzetet. Múlt héten a Honeywell Systems elnöke Scott Harkins Scottsdale-ben azt nyilatkozta, hogy a thai áradások a valaha volt legerősebb hatást gyakorolták a merevlemezgyártásra. Kiváltképp a biztonságtechnikára köszönt most jó pár szűk negyed esztendő, mivel a DVR-ek és NVR-ek számára gyártott tárolók mind ott készülnek. Az áremelkedés hatáshoz még hozzáfűzte, hogy a HDD disztribútor cégek napi szinten sem fogják tudni garantálni az árstabilitást, továbbá azt is prognosztizálta, hogy 2012 első negyedévében üres polcok fogadják a telepítőket, akik csak hűlt helyét találják majd a termékeknek. Végezetül mindenki számára javasolta, hogy készítse fel mindennapi tevékenységét és üzletét erre a változásra.

A kérdés már csak az maradt: hogyan? Mit tehet az egyszeri telepítő, amíg helyre nem áll a rend? Különböző boltokba rohangálni és még utolsó darabokat keresni szinte időrablás. Nagyobb cégek, akiket szerződések kötnek folyamatos működés biztosítására, pénztárcájukat nem kímélve már megtették ezt.

Talán eljött az ideje a „cloud computing” vagyis „felhő” szolgáltatás kihasználásának a biztonságtechnika számára?!

Forrás: www.securityinfowatch.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.